Een veel gestelde vraag bij de aanschaf van een saunakachel is of je moet kiezen voor een saunakachel op krachtstroom of gas. Een terechte vraag vinden wij. In dit blog leggen wij daarom het verschil uit tussen een gaskachel en een elektrische kachel, op krachtstroom.
Wat is een sauna kachel eigenlijk?
We weten allemaal wat een sauna is. We kennen het van de wellnesscentra, hotels en wintersport. Heerlijk zweten in hoge temperaturen en daarna een duikje in een ijskoud dompelbad. Erg lekker en zeer goed voor de bloedsomloop. De hoge temperaturen worden bereikt door de verhitting van Finse stenen. Het water dat vervolgens op de stenen wordt gegoten zorgt voor supersnelle verdamping. Deze verdamping vult de sauna met hitte, op de gewenste temperatuur. Dit zorgt voor het aangename warme gevoel en maakt dat de poriën en open gaan staan. Omdat het koelingssysteem van ons lichaam vervolgens meteen in werking treedt, ervaren we het gevoel van zweten.
De bewuste Finse saunastenen worden verhit door een kachelsysteem. Dit systeem wordt aangedreven door (kracht)stroom en/of gas. Naast de saunakachel op krachtstroom of gas, is het verwarmen middels een houtkachel ook mogelijk. Echter nemen we de mogelijkheid in dit blog niet mee. Een saunakachel op gas is in de wereld van consumentenmarkt vrij uniek en innovatief. Beide systemen zorgen overigens voor zeer goede verhitting en bereiken hoge temperaturen. Maar de gaskachel is met een snelle opmars bezig doordat ze er zuinig zijn in verbruik in tegenstelling tot de elektrische saunakachel.
Toch zitten er significante verschillen in beide systemen. Welke verschillen zijn dat dan, hoor ik je al denken.
Saunakachel op basis van (kracht)stroom?
- Het duurt (relatief) lang voordat de kachel hoge temperaturen bereikt.
- Het is kunstmatige verhitting (in de authentieke Finse sauna wordt verhit op basis van vuur).
- Weinig mensen hebben een krachtstroomaansluiting thuis, dus je moet er een elektricien bij halen (zorgt voor extra kosten). Ook moet hiervoor soms gegraven worden in de tuin.
- Hoge stroomrekening aan het eind van de maand (relatief duur in verbruikskosten)
- Elektrische kachels zijn niet goed bestand tegen opgietingen.
Saunakachel op basis van (aspertaan)gas
- Erg zuinig in verbruik
- Makkelijk zelf aan te sluiten, zonder tussenkomst van een monteur
- Lage stroomrekening
- Sneller hogere temperaturen
- Aangenamere confectie warmte
- (Bijna) geen onderhoud
- Opgietingen zijn mogelijk.