Veiligheid

De onderdruk ventilator

Veiligheid is cruciaal bij het ontwerp en de constructie van gasgestookte saunakachels. Hier zijn enkele van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die worden genomen om een veilige werking te garanderen:

Luchtdrukschakelaar

Elke gasgestookte saunakachel van SAUNATechnics is uitgerust met een dubbele luchtdrukschakelaar in de voeding van de gasbrander. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de gasbrander alleen inschakelt als er voldoende onderdruk aanwezig is. Als de luchttoevoer wordt geblokkeerd of als de ventilator defect raakt, schakelt de luchtdrukschakelaar de gasbrander automatisch uit om veilig te blijven functioneren.

Voorspoeltijd

Bij het inschakelen van de gasbrander wordt er eerst een voorspoeltijd toegepast. Dit betekent dat eventuele restgassen in de branderbuis door de ventilator worden afgezogen voordat de gasvlam ontstoken wordt. Deze maatregel voorkomt dat ongecontroleerde gasrestanten vlam vatten en een steekvlam veroorzaken, wat de veiligheid van het systeem aanzienlijk verhoogt.

Waarom veiligheid belangrijk is

Bij SAUNATechnics staan veiligheid en betrouwbaarheid voorop bij het ontwikkelen van onze gasgestookte saunakachels. Onze technologieën zijn ontworpen om te voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en zorgen ervoor dat u met vertrouwen van uw sauna kunt genieten.

Veiligheid

Kiwa gecertificeerd

De sauna gaskachels zijn als compleet systeem gekeurd volgens Europese normen (EN 419) door het gerenommeerde Nederlandse gas keuringsinstituut “Kiwa”. Op onze gasbranders vindt u het Kiwa CE-keurmerk “CE 0063 CS3981″.

Voorkomen van verbrandingsgassen

Het toepassen van een onderdrukbrander heeft als effect dat bij een ongeplande opening in het systeem, er geen verbrandingslucht in de sauna zal komen. Er wordt slechts lucht uit de sauna in de buis gezogen. Hoewel de werking van het systeem als geheel in dat geval minder wordt, zal hier dus geen onveilige situatie ontstaan. In een extreem geval waarbij de buis onderbroken wordt, zal de onderdrukschakelaar in de gasbrander de gastoevoer direct onderbreken.

 

Lees meer

Dubbele gasklep

Het gasblok in de gasbrander heeft twee kleppen. Een open- en dichtklep en één regelbaar. Het defect raken of blokkeren van één spoel zal dus niet tot een ongewenste gasstroom leiden, omdat er een tweede klep is.

Lees meer

Ionisatiebeveiliging - Uniek wereldwijd

Een ionisatiebeveiliging, welke op de bougie zit, controleert of het gas ook daadwerkelijk verbrand wordt. Indien geen vlam ontstaat of als de vlam uitwaait, koelt de ionisatiepen direct af en zal de gastoevoer afgesloten worden.

Lees meer

Temperatuurbeveiliging

De sauna regeling bestaat uit een thermostaatregeling met een temperatuursensor en veiligheidssensor. De veiligheidssensor hoort vlak bij de kachel te hangen. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (bijvoorbeeld door een foutieve meetwaarde), zal de temperatuurbeveiliging smelten. Deze fysieke smeltwaarde is ongeveer 120-130 ˚C en zal een onderbreking in het circuit veroorzaken. De sauna regeling zal direct uitgeschakeld worden.
Vaak wordt voor het comfort nog een bankvoeler toegepast. De gemiddelde temperatuur wordt dan als regeltemperatuur genomen.
Onze saunakachel is dus niet alleen een veilig systeem doordat er nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte kunnen komen, maar ook een zeer zuinig systeem.

Lees meer

Veiligheids console

Op de achterkant van de branderbuis, waarin de transportlucht wordt aangezogen, is een veiligheids console geplaatst. Deze staat in verbinding met een drukregelaar, waardoor er voor een ontbranding nooit gas kan ophopen in de branderbuis. Dat voorkomt een knalgeluid.

Alles bij elkaar is onze saunakachel niet alleen een veilig systeem, want er kunnen nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte komen, maar het is ook een zuinig systeem.