nl Nederlands
VEILIGHEID

Veiligheid is een zeer belangrijke factor bij het ontwerp en de constructie van een gasgestookte saunakachel. Hieronder worden verschillende van deze veiligheidsmaatregelen beschreven.

LUCHTDRUKSCHAKELAAR
Allereerst zit in de gasbrander een dubbele luchtdrukschakelaar in de voeding van de brander. Pas wanneer er voldoende onderdruk is, zal deze de gasbrander inschakelen. Dit betekent dat wanneer de transportlucht wordt geblokkeerd, wordt de brander uitgeschakeld.
Daarnaast mocht de ventilator defect raken of onbedoeld uitgeschakeld worden of er een blokkade in het systeem optreden, zal de zuigkracht bij de gasbrander verdwijnen en de luchtdrukschakelaar de gasbrander uitschakelen.

VOORSPOELTIJD
Na het inschakelen van de gasbrander zal eerst een voorspoeltijd aangehouden worden. Mochten zich er door welke oorzaak dan ook nog restgassen in de branderbuis bevinden dan worden deze door de ventilator afgezogen. Hiermee wordt voorkomen dat bij het ontsteken van de gasvlam ook het extra rest gas ongecontroleerd vlam vat en een onbedoelde steekvlam veroorzaakt.

Informeer vrijblijvend

veiligheid-sauna-kachel

De saunagaskachels zijn als compleet systeem gekeurd volgens Europese normen (EN 419) door het gerenommeerde Nederlandse gas keuringsinstituut “Kiwa”. Op onze gasbranders vindt u het Kiwa CE-keurmerk “CE 0063 CS3981″.

kiwa-logo

VOORKOMEN VERBRANDINGSGASSEN
Het toepassen van een onderdrukbrander heeft als effect dat bij een ongepland gat of opening in het systeem er geen verbrandingslucht uit de buis in de sauna zal komen. Er wordt slechts lucht uit de sauna in de buis gezogen. Hoewel de werking van het systeem als geheel dan minder wordt, zal hier dus geen onveilige situatie kunnen ontstaan. In extreme gevallen waarbij de buis onderbroken zou worden, zal de onderdrukschakelaar in de gasbrander de gastoevoer direct onderbreken.

DUBBELE GASKLEP
Het toegepast gas blok in de gasbrander heeft twee kleppen (één op/dicht en één regelbaar). Het defect raken of blokkeren van één spoel kan dus niet tot een ongewenste gasstroom leiden omdat er een tweede klep is.

IONISATIEBEVEILIGING – UNIEK WERELWIJD
Een ionisatiebeveiliging welke op de bougie zit controleert of het gas ook daadwerkelijk verbrand wordt. Indien geen vlam ontstaat of als de vlam uit mocht waaien zal de ionisatiepen afkoelen en direct de gastoevoer afsluiten.

TEMPERATUURBEVEILIGING
De saunaregeling bestaat uit een thermostaatregeling met een temperatuursensor en veiligheidssensor. De veiligheidssensor hoort vlak bij de kachel te hangen. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (bijv. door een foute meetwaarde), zal deze temperatuurbeveiliging smelten. Deze fysieke smeltwaarde is ongeveer 120-130 ˚C en zal een onderbreking in het circuit veroorzaken. De saunaregeling zal direct uitschakelen.
Vaak wordt voor het comfort nog een bankvoeler toegepast. De gemiddelde temperatuur wordt dan als regeltemperatuur genomen.
Alles bij elkaar is onze saunakachel niet alleen een veilig systeem (er kunnen nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte komen), maar ook een zuinig systeem.

Vrijblijvende offerte aanvragen

    nl Nederlands
    X